Jutska

Jutska

torstai 2. tammikuuta 2014

Geophagus winemillerin poikasia!

Viime aikoina onkin tapahtunut hurjasti! Saimme eräiltä tutuiltamme 7 kpl nuoria winemillereitä neljän vanhan möllön seuraksi. Ne ovat vasta n. 1,5-vuotiaita, ja ehkä vain 1/4-osan siitä koosta, mitä aikuisina tulevat olemaan. Kuitenkin näistä "teineistä" on muodostunut jo kaksi kutuparia!


Innostuimme kovasti, kun näimme ensimmäisen parin kuteneen. Ne olivatkin valinneet hyvän paikan: kutu oli altaan vasemmassa päädyssä, 50cm korkeudella pohjasta ja puupalalla, jota suojasi oksa ja paludaarion kasvien juuria. Myös kuuvalo oli aivan kudun vieressä. Emme silti odottaneen liikoja, sillä olihan tämä ns. teinivanhempien ensimmäinen kutu. Toinenkin pariskunta on nyt kutenut kahdesti, mutta kudut eivät ole joko hedelmöittyneet, tai sitten jokin muu on mennyt vikaan, koska ne ovat lopettaneet suuhautomisen parissa päivässä.

Kutua vahtimassa.

Ensimmäiset teinivanhemmat osottautuivat kuitenkin varsin hyviksi vanhemmiksi! Ne oikeaoppisesti löyhyttelivät raikasta vettä kudulle, ja pitivät muut kalat kaukana. Melko nopeasti ne kuitenkin ottivat kudun suuhun, n. 1,5 vrk kutemisesta. Tällöin kutupalleroissa oli silmin nähtävillä pienet, mustat pisteet. Winemillerit ovat suuhautojia, eli ne ottavat kudun suuhunsa ja hautovat sitä siellä, kunnes poikaset ovat uimakykyisiä. Vaikka useimmiten kudun ottaa haudontaan vain toinen vanhemmista, meillä molemmat hoitivat haudontaa yhtä aikaa. Luulen sen kuitenkin johtuvan siitä, että molemmat ovat sen verran pieniä, ettei kumpikaan olisi voinut tehdä sitä yksin.

Hieman yli viikon päivää teinit hautoivat kutua (ja poikasia) suussaan. En huomannut, söivätkö ne mitään sinä aikana, mutta en ihmettelisi täyttä paastoakaan. 
Video, toinen teinivanhemmista suuhautomassa. Eli se pyörittelee munia suussaan, jotta kaikille riittää raikasta vettä ja happea.

Kun poikaset olivat kuoriutuneet, vanhemmat pitivät niitä vielä suussaan. Sitten ne alkoivat päästää niitä välillä ulos syömään. Ne valitsivat suojaisen paikan, ja päästivät vielä huonosti uivat poikaset ulos. Me olimme jo pari päivää aiemmin laittaneet 40-litraisen poikasaltaan toimintakuntoon, ja seurasimme tiiviisti poikasten kehitystä.


Ensimmäistä kertaa ulkona!


Äidin alla turvassa.Video, poikasten hoitoa ja ensi kerta ulkoilemassa.

Seuraavana päivänä Marko sai poikaset "vierotettua". Eli, kun ne pääsivät taas ulos, ja olivat jo selkeästi uintikykyisiä, Marko imi ne varovasti lapolla ämpäriin ja siirsi poikasaltaaseen. Tonnisessa ne olisi hyvin pian syöty kaikki.

Poikasaltaassa.

Emme ole pystyneet laskemaan poikasten tarkkaa määrää, mutta niitä on arviolta 30-40 kpl nyt poikasaltaassa kasvamassa. Ne ovat syöneet hyvin ja kasvaneet hyvää vauhtia. Siirrosta on nyt 12 vrk. 
Poikaset eilen.

Tätä on jännä seurata! :3

- Mea

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti